Werkgeluk tip 5: Autonomie
Werkgeluk maak je niet alleen! Het ontstaan ervan is een wisselwerking tussen enerzijds de organisatie en anderzijds de medewerker zelf! Er bestaat geen gouden ticket naar werkgeluk, maar het is cruciaal. Meer werkgeluk verhoogt de productiviteit, creativiteit,… thuis en op het werk!
We ervaren werkgeluk als we gemotiveerd zijn, we ons betrokken voelen bij de organisatie en bevlogen zijn over ons werk. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid om actie te ondernemen en samen te bewegen naar (meer) werkgeluk.
Maar hoe bewegen we ons naar (meer) werkgeluk en geven we het beste van onszelf? We komen in beweging door 3 elementen:
- Weten: Waarom doen we dingen? Waar gaan we naar toe? Welk aandeel heb ik hierin? Wat is mijn bijdrage bij het realiseren van de organisatiedoelstellingen?
- Kunnen: Heb ik de vaardigheden om dat te doen? Zijn de randvoorwaarden en middelen aanwezig? Ken ik mijn talenten en de talenten van mijn collega’s?
- Willen: Ben ik gemotiveerd om dat te doen? Door interne motivatie en/of externe prikkels? Vind ik het zinvol wat ik doe en waaraan ik bijdraag? Voel ik me betrokken bij het bedrijf?
Moving people
Werkgeluk is niet enkel de verantwoordelijkheid van je werkgever, maar ook jij hebt een bepalende rol. Het vergroten van je autonomie draagt bij aan je werkgeluk.
Wat kan jij doen om je autonomie te vergroten?
- Treed in overleg met je leidinggevend en maak duidelijke afspraken. Het Raci- model kan je hierbij helpen, dit model brengt rollen en verantwoordelijkheden in kaart.
- Kijk kritisch naar procedures, protocollen, … en kijk welke zaken eventueel kunnen worden aangepast, om je autonomie te vergroten.
- Geef feedback aan je leidinggevende als deze je te sterk controleert.
Moving company
Medewerkers willen graag de ruimte en vrijheid om hun taak naar eigen inzicht uit te voeren. Zij willen verantwoordelijk zijn en hun doel bereiken waarbij zij zelf de regie hebben over hun taak, tijd, techniek en team. Controle leidt tot volgzaamheid. Autonomie tot bevlogenheid!
Hieronder geven we enkele tips om de kans om de autonomie van je medewerkers te vergroten.
Wat kan je als organisatie doen?
- Vrijheid in werkindeling: Een stap om je medewerkers meer autonoom laten werken, is om ze meer vrij te laten in hun werktaken. En dan niet alleen op welke manier ze een taak uitvoeren, maar ook wanneer en in welke volgorde.
- Vrijheid in het kiezen van de werkomgeving draagt ook sterk bij aan het gevoel van autonomie bij je medewerkers. Dit is natuurlijk wat lastig in de horeca of in de bouw, maar in vakgebieden als administratie, marketing, communicatie, ICT en tegenwoordig zélfs callcenters is dit gewoon te fixen.
- Autonomie betekent ook je medewerkers loslaten en de verantwoordelijkheid (deels) aan hen te geven. De belangrijkste voorwaarde? Vertrouwen! Laat je medewerkers doen waar ze goed in zijn, en geef ze hierin ook het vertrouwen. En ben er voor ze wanneer je ze nodig hebben.
- Inrichten van zelfsturende teams
Een goed welzijnsbeleid creëert een werkomgeving die de gezondheid, veiligheid en het welzijn van alle medewerkers beschermt én bevordert. Met als resultaat een verhoging van de productiviteit. Af en toe een losse activiteit organiseren is mooi, maar heeft minder effect op de lange termijn. Om dit te garanderen is er een samenhangende en gestructureerde aanpak nodig, vanuit 2act kunnen we jou hierbij ondersteunen. Samen bouwen we stap voor stap aan een welzijnsbeleid met resultaat!
Hoe kunnen we jou bij 2act op de juiste weg helpen?
Bij 2act brengen we beide partijen weer dicht bij elkaar. Met als absoluut doel: tevredenheid op het werk, een win-win voor iedereen.